Wacht tot de voorraad van Nio is gedaald voordat u zich koopt

De Chinese fabrikant van elektrische voertuigen Nio (NASDAQ: NIO) ziet er elke dag beter en beter uit. Een deel daarvan heeft te maken met de euforie rond de EV-sector en zijn meest prominente speler Tesla (NASDAQ: TSLA). Maar er zijn ook oprechte zorgen over de opkomende overwaardering. Nio-aandelen zijn geprijsd voor perfectie ondanks het feit dat ze geen ‘first-mover’-voordeel hebben en het gebrek aan naamsbekendheid, vooral in de VS.

 

 

Begrijp me niet verkeerd. Ik vind het bedrijf erg interessant, en het is eindelijk de naald aan het verplaatsen, met inkomsten en leveringen die naar het noorden gaan. Het heeft ook het unieke voordeel dat het hoofdkantoor is gevestigd in China, ‘s werelds grootste EV-markt met een behoorlijke lengte. Het bedrijf is momenteel een van de beste weddenschappen om marktaandeel weg te nemen van grotere merken zoals Tesla, en het heeft niet eens een auto naar de Amerikaanse kusten verscheept. Om een ​​lang verhaal kort te maken, er zijn tal van redenen om optimistisch te zijn over Nio-aandelen. Aandeel apple heeft veel voordelen.

 

Maar met een marktkapitalisatie van $ 40,74 miljard en 30,97 keer de bedrijfswaarde / omzet, worden aandelen naar mijn smaak te heet verhandeld. Ik geloof dat de markten al het gevoel hebben dat ze weer een Tesla in handen hebben. En hoewel er enkele vergelijkingen zijn die u kunt maken, is Nio geen like-for-like Chinese versie van Tesla. Daarom zou ik wachten tot de aandelen wat meer stoom zouden verliezen voordat ik het zou kopen.

 

Overheidssteun maakt aandelen van Nio uniek

Het toekomstige succes van het bedrijf zal veel te maken hebben met de steun die het krijgt van de Chinese overheid. Als de geschiedenis iets te bieden heeft, dan kunt u verwachten dat de Xi Jinping-regering Nio steunt, terwijl de EV-sector met sprongen blijft groeien in het grootste land ter wereld.

 

Dit jaar heeft het bedrijf een lening van $ 1 miljard verkregen van verschillende staatsbedrijven in Hefei, de hoofdstad en grootste stad van de provincie Anhui. In ruil daarvoor stemde Nio ermee in om het hoofdkantoor van het bedrijf in de stad te vestigen. Het zal ook een belang in een van zijn bedrijfseenheden afstaan ​​aan de staatsentiteiten. Ondertussen is de autofabrikant van de staat JAC Motors de contractfabrikant van het bedrijf. Microsoft aandelen zijn verdeeld.

 

Dat zou u een idee moeten geven van hoe stevig het partnerschap is tussen de Chinese overheid en het bedrijf. Koppel dit aan Chinese voorkeuren voor lokale merken en u begrijpt waarom beleggers Nio-aandelen zo hoog waarderen.

 

Een laatste stukje informatie hier is dat de Chinese regering ervoor wil zorgen dat NEV’s tegen 2025 een vijfde van de verkoop van nieuwe auto’s vertegenwoordigen. Vanaf 2019 waren elektrische voertuigen goed voor bijna 5% van de Chinese automarkt. De pandemie heeft de vraag naar elektrische voertuigen alleen maar vergroot, en ik denk dat Nio deze vraag naar de bank zal sturen. In oktober leverde het bedrijf 5.055 voertuigen af, een groei van 100,1% op jaarbasis. Voor het hele jaar zijn er nu in totaal 31.430 voertuigen afgeleverd, een stijging van 111,4% op jaarbasis.

 

Is een Tesla-vergelijking gerechtvaardigd?

Laten we het nu hebben over de olifant in de kamer, waardering. De Chinese EV-maker handelt tegen hogere veelvouden dan de marktleider. Momentumhandel en hoge verwachtingen drijven de aandelen naar waarderingen die in dit stadium astronomisch lijken. De consensus richtprijs voor de komende 12 maanden voor het aandeel Nio bedraagt ​​$ 138 per aandeel, een korting van 38,2% op de huidige aandelenkoers.

 

Grafiek toont de groeipercentages tussen Nio Stock (NYSE: NIO) en Tesla (NASDAQ: TSLA) Stock

Bron: grafiek door Faizan Farooque

Als we het bedrijf met Tesla vergelijken, moet je beseffen hoe ver het bedrijf in zeven korte jaren is gekomen. Het geesteskind van Elon Musk produceerde in het derde kwartaal iets meer dan 145.000 voertuigen en leverde bijna 140.000 voertuigen af. En dat houdt geen rekening met het grotere probleem van Musk’s brede aantrekkingskracht en zijn merkwaarde bij het verkopen van het probleem, en hoe dat helpt bij het verkopen van Tesla-auto’s. Op dit punt heeft Musk, of het nu zijn optreden op de Joe Rogan Experience is of zijn kleurrijke uitwisselingen met journalisten tijdens een inkomstenbezoek, het imago van de excentrieke miljardair geperfectioneerd. Of je het nu leuk vindt of niet, dat geeft Tesla publiciteit.

 

Dat soort bekendheid bestaat niet voor Nio. Bovendien hebben Chinese bedrijven niet bepaald de beste reputatie in dit land. U kunt dat de schuld geven van de zwakke regelgevende omgeving in China. Maar dat ligt niet aan het bedrijf, en je kunt het Nio niet echt kwalijk nemen. Het is echter niet iets dat u kunt negeren, vooral niet als u onlangs door Luckin Coffee (OTCMKTS: LKNCY) bent gestoken.

 

Laat de voorraad afkoelen

Nio heeft opwindende groeicijfers en de leveringen groeien met een uitstekende clip. Als u een langetermijninvesteerder bent in Nio-aandelen, is dit het moment voor uw rechtvaardige beloningen. Maar bij de huidige veelvouden is het aandeel zeker overgewaardeerd. En het is zeker niet de enige. Zelfs Tesla, die duidelijk de marktleider is, heeft een aantal essentiële bubbels nodig. Nio bijna identiek aan Tesla waarderen is oneerlijk, aangezien er geen cvergelijking tussen de twee bedrijven in termen van leveringen, wereldwijde verkoop en netto-inkomen.

Daarom zou ik wachten op een correctie voordat ik deze aanschaf.